Ograniczone bezpieczeństwo stosowania | Bardzo wysokie bezpieczeństwo stosowania |
Substancja klasyfikowana jako niebezpieczna
karta charakterystyki
ADR – klasa 8 (substancja żrąca) | Produkowany elektrolit posiada stężenie chloru poniżej 1% i jest klasyfikowany jako substancja bezpieczna |
Wymagany jest sprzęt ratownictwa chemicznego oraz substancje neutralizujące na wypadek wycieku ze zbiorników magazynowych | Brak formalnych wymagań dotyczących zabezpieczeń. Nie występują zagrożenia uzasadniające ich stosowanie. |
pH koncentratu handlowego 12÷13 | pH roztworu elektrolitycznego 8÷9 |
Wysoka korozyjność | Bardzo niska korozyjność |
Stężenie chloru w koncentracie handlowym 12÷15%
Zawartość aktywnego chloru jest na poziomie 150 g/l | Stężenie chloru w roztworze elektrolitycznym jest poniżej 1% (najczęściej 0,8%)
Zawartość aktywnego chloru jest na poziomie 10 g/l |
Wysokie koszty zakupu (handlowy NaOCl 12-15%) | Brak kosztów zakupu NaOCl.
Koszty zakupu dotyczą tylko substratu do jego produkcji tj. łatwo dostępnej soli kuchennej |
Szybka utrata cech – nietrwałość chemiczna podchlorynu sodu | Nie dotyczy OSEC – produkcja następuje w momencie stosowania |
Prawidłowo przechowywany podchloryn zachowuje trwałość przez 30 dni | Nie dotyczy OSEC – produkcja następuje w momencie stosowania |
Szczególne wymagania w zakresie przechowywania:
– temperatura < 23°C
- brak nasłonecznienia
- prawidłowa wentylacja zbiorników i pomieszczeń | Nie dotyczy OSEC – podchloryn nie jest przechowywany |
Konieczność transportu | Nie dotyczy OSEC – produkcja na miejscu
Transport dotyczy jedynie soli kuchennej.
|
Konieczność magazynowania | Nie dotyczy OSEC – produkcja na miejscu |
Konieczność manualnego przygotowania roztworu oraz jego aplikacji do instalacji | Pełna automatyzacji procesu |
W przypadku pompowania występuje krystalizacja osadów | Brak krystalizacji ze względu na niskie stężenia roztworu elektrolitycznego |
Wariant rekomendowany, gdy zużywane są małe lub średnie ilości | Wariant rekomendowany, gdy zużywane są duże lub bardzo duże ilości |
Wariant rekomendowany, gdy podchloryn jest zużywany w całości na bieżąco | Wariant rekomendowany, gdy zużycie ulega zmianom w czasie i konieczne jest magazynowanie „na zapas” |
Wariant rekomendowany, gdy stosujemy podchloryn w każdych warunkach – nawet gdy wyniki badań nie wskazują na wystąpienie skażenia | Wariant rekomendowany, gdy podchloryn jest dozowany sporadycznie, a podstawą do uruchomienia generatora jest potwierdzenie przez wyniki badań, że nastąpiło skażenie. |
Ryzyko występowania kancerogennych bromianów lub chromianów, które powstają w produkcji wielkoprzemysłowej produktów handlowych | Najczystsza dostępna forma podchlorynu. Konstrukcja generatorów wyklucza tworzenie się bromianów i chloranów. |
Indywidualni użytkownicy
Gospodarstwa domowe
Małe gospodarstwa rolne
Szkoły
Małe ośrodki zdrowia
| Baseny, kąpieliska, parki wodne, Spa, wellness
Stacje uzdatniania wody pitnej
Stacje uzdatniania wody technologicznej (obiegowej, chłodniczej)
Systemy dezynfekcji ścieków (szczególnie poszpitalnych)
Wybielanie papieru i tkanin
Przemysł spożywczy (winiarski, piwowarski, mleczarski…)
Fermy drobiarskie
Chlewnie
Sortownie owoców
Przemysł chemiczny
Przemysł papierniczy
Przemysł włókienniczy
Szpitale
Elektrociepłownie |